Als verpleegkundige bij DC Klinieken Apeldoorn helpt Melissa patiënten die komen voor een maag- of darmonderzoek. Al ruim 5 jaar doet ze dit werk met veel plezier en voldoening, maar ze blijft zichzelf ook uitdagen en ontwikkelen. Toen de kans zich voordeed, besloot ze de opleiding tot endoscopieverpleegkundige te gaan volgen. Van die keuze heeft ze geen moment spijt gehad: “Ik vind het erg leuk om nog meer op medisch vlak bezig te zijn en me verder te verdiepen in maag- en darmzorg”, aldus Melissa.
Melissa vindt de rust en regelmaat van het werken bij DC Klinieken heel fijn. Iets wat ze in haar loopbaan niet altijd heeft ervaren. “Hiervoor heb ik wat jaren in de thuiszorg en een reactiveringscentrum gewerkt. Daar was het erg onrustig. Er was weinig tijd en aandacht voor patiënten. Bovendien had ik altijd onregelmatige diensten”, vertelt Melissa. Dat was voor haar één van de redenen om bij DC Klinieken te gaan werken. Ze vult aan: “Het geeft thuis meer rust, er is hier geen hiërarchie en je hebt de tijd voor patiënten. Daarnaast hebben we een heel warm team. Wanneer het serieus moet zijn, dan is het serieus. Maar we zijn ook echt wel in voor een lolletje op gepaste wijze. We lossen als team dingen samen op.”

Algemeen verpleegkundige

Als algemeen verpleegkundige bij DC Klinieken Apeldoorn sta je onder andere op de uitslaapkamer en het intakeprogramma. Melissa vertelt wat dat inhoudt: “Op de uitslaapkamer tref je voorbereidingen bij patiënten voor een endoscopisch onderzoek, zoals het prikken van een infuus. Ook bewaak je patiënten na de scopie. Tijdens het intakeprogramma leg je onder andere het onderzoek uit aan patiënten en bespreek je hun medische voorgeschiedenis. Ook pas je, indien nodig, bepaalde medicatie aan in overleg met de MDL-arts.” 

Blijven uitdagen en ontwikkelen

Hoewel Melissa heel tevreden was met haar baan als algemeen verpleegkundige bij DC Klinieken, groeide haar nieuwsgierigheid naar endoscopieverpleegkundige. “Ik heb altijd aangegeven dat ik wel open sta om mij door te ontwikkelen. Ik vind het erg leuk om me nog verder te verdiepen op het gebied van maag- en darmzorg. Op deze manier heb ik meer uitdaging en haal ik meer voldoening uit mijn werk. Vorig jaar kreeg ik die kans aangeboden door DC Klinieken en deze heb ik dan ook met beide handen aangepakt. De opleiding tot endoscopieverpleegkundige duurt in totaal 1 jaar. Naast de nodige uren aan zelfstudie in eigen tijd, volgt Melissa iedere maand drie aaneengesloten lesdagen. “Het theoretische deel volg ik in een ander ziekenhuis. Deze lessen worden vrijwel allemaal gegeven door mensen uit de praktijk”. Verder volgt ze de opleiding gewoon op de scopiekamer van DC Klinieken. “Ik word dus opgeleid door mijn collega-endoscopieverpleegkundigen en MDL-artsen. Dat geeft een vertrouwd gevoel. Inmiddels heb ik de opleiding bijna afgerond.”

"Je leert elke keer weer nieuwe dingen, wat het alleen maar interessanter maakt en waardoor het leuk is om dit zelf in de praktijk te brengen of te herkennen”

Van de uitslaapkamer naar de scopiekamer

Als endoscopieverpleegkundige werkt ze samen met haar collega-endoscopieverpleegkundige en de MDL-arts op de scopiekamer. Melissa: “De taken zijn divers en kunnen bestaan uit het doen van een coloscopie met de MDL-arts. Denk hierbij aan het opvoeren en terugtrekken van de scoop door de darm. Of het assisteren van de MDL-arts bij een gastroscopie, het afnemen van biopten, verwijderen van poliepen en inkten van de locatie van een tumor.” Ook het toedienen van het roesje of pijnstilling via het infuus en het begeleiden en bewaken van de vitale functies en het klinische beeld in de gaten houden tijdens de scopie zijn taken die erbij horen.

Heel divers werk

Het werk als (endoscopie)verpleegkundige bij DC Klinieken bevalt Melissa heel erg goed. “Je hebt kort patiëntencontact, want patiënten komen voor een maag- of darmonderzoek. Maar toch is het heel divers.” Melissa vindt het vooral mooi dat ze op de dag zelf iets voor mensen kan betekenen. Ze legt uit waarom: “Niet meteen in de behandeling misschien, maar wel in het advies en de duidelijkheid, bijvoorbeeld bij slechtnieuwsgesprekken. Mensen zijn vaak erg geschrokken, maar ook heel dankbaar hoe ermee omgegaan wordt. Hoe de rust, tijd en aandacht er is. Ze vinden het erg fijn dat gelijk alle lijntjes uitgezet worden door ons. Die dankbaarheid die je dan van de mensen krijgt, ondanks dat ze geen fijn bericht hebben gekregen, dat vind ik altijd wel erg mooi.”

Op de hoogte blijven van nieuwe vacatures?

Stel de job alert in en blijf op de hoogte van alle nieuwe & relevante vacatures voor jou!